Diş Beyazlatma (Bleaching) işlemi; dişlerin yüzeyindeki mine ve minenin bir iç tabakası olan dentine etki eden bir işlemdir. Mine yüzeyindeki gözeneklerde biriken renklendirici maddeler ve dentin dokusunun koyu rengi beyazlatma ajanları ile uzaklaştırılır ve renkte açılma sağlanır.İşlemin başarısı için öncelikle renklenme sebebini bulunmalıdır.
Beslenme,çay kahve gibi içecekler ,sigara gibi alışkanlıklar,aşırı flor alımı ,antibiyotik kullanımı başlıca nedenlerdir .
Diş beyazlatma nasıl yapılır?
Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce dişteki çürüklerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kullanılan beyazlatma solüsyonları dişlerdeki boşluklara ulaşarak dişlerde hassasiyet oluşumuna neden olabilir.Beyazlatma işleminde öncelikle diş etlerini korumak için bir jel sürülür ve dişlere hidrojen peroksit içeren bir çözelti uygulanır. daha sonra ışık kaynağı veya lazer ile kimyasal reaksiyon hızlandırılır ve oksijen salınması sağlanır .Lekeler diş yüzeyinden kaldırılarak dentin beyazlatılır.
Beyazlatma işleminin dolgu ve seramik yüzeylere etkisi bulunmamaktadır.
Diş beyazlatma işlemi sonrası yapılması gerekenler
Diş beyazlatma işlemi yaklaşık 1 saat sürmektedir ancak işlemden sonra yaklaşık 24 saat hafif derecede geçici bir hassasiyet oluşabilir. Bu süreçte asitli içecekler tüketmemeli ,sigara içmemeli,soğuk havada kalınmamalı ,anti plak etkili sıvılar kullanılmamalıdır.
İşlem sonrası 2-3 hafta kadar dişinizde leke bırakacak ürünlerden uzak durmalısınız. Beyazlatma işleminin etkisinin olabildiğince uzun olması için diş bakımınıza özen göstermeli ,günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamalı,diş ipi kullanmalı , 6-12 ayda bir diş hekiminize kontrole gitmeli ve beslenme alışkanlıklarınıza ve özellikle sigaradan uzak durmalısınız .
Diş beyazlatmanın yan etkisi var mıdır ?
Yapılan klinik çalışmalarla da gösterilmiştir ki diş beyazlatma işleminin diş yapısına yan etkisi bulunmamaktadır . Diş beyazlatma işlemi diş hekimi kontolünde ve diş hekiminizin tavsiye ettiği ürünlerle uygulanamalıdır.
Kimlere uygulanmamalı ?
• Yaygın çürükleri ve diş hassasiyeti olan hastalarda,
• Ciddi diş eti problemleri olan ve diş kökü açıkta bulunan hastalarda,
• Tedavi sonrası sigara kullanımına devam edecek hastalarda
• Ön dişlerde uygulama sonrası renk farklılığı oluşturacak dolgu ve porselen varlığında,
• Hamilelerde,
• 15 yaşından küçüklerde ,
• Diş minesinin çok şeffaf olduğu hastalarda uygulanmaz.