20 Yaş Dişleri

Ana Sayfa / 20 Yaş Dişleri
20 Yaş Dişleri

Üçüncü molar olarak bilinen 20 yaş dişleri, genellikle geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde çıkar. Ağzınızda bu yeni dişler için yeterli yer yoksa veya sorunlu bir şekilde patlarsa, enfeksiyon gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, dişhekiminiz 20 yaş dişlerinizin çekimini önerebilir.

“20 yaş dişleri” nedir?

“20 yaş dişi”, tipik olarak diğer kalıcı dişler çıktıktan sonra ortaya çıkan bir arka molara karşılık gelir. Bu dişler 17 ila 25 yaşları arasında ve ağzınızın dört arka köşesinde çıkar.

20 yaş dişlerinin ne zaman çekilmesi gerekir?

20 yaş dişlerinin ne zaman çekilmesi gerekir

Eğer 20 yaş dişinin düzgün bir şekilde gelişmesi ve çıkması için yeterli alan yoksa, uygun olmayan açıda patlayabilir,bitişik bir dişi itmeye başlayabilir, ağrıya neden olabilir ve yanak ve diş etlerini tahriş edebilir.

Bu dişler diş eti enfeksiyonuna, diş çürümesine, diğer dişlere ve hatta çene yapısına zarar verebilir. 20 yaş dişlerinin  çekilmesi böyle durumların önlemesi en iyi çözüm olabilir.

Çekim kararı

20lik diş Çekim kararı

20 yaş dişiniz, diğer dişlere baskı uygulayarak ağrıya, dişlerde şekil bozukluğuna neden oluyorsa veya temizlenmesi zor noktalara dönüşüp, çürüme ve diş eti hastalığı riskinizi artırır ise çekilmesi  gerekir.Diş hekimi, etkilenen 20 yaş dişinin çıkarılması gerekip gerekmediğine karar vermek için bir röntgen çekebilir.Diş hekiminiz köklerin konumuna ve şekline  göre seçeneklerinizi açıklayıp, ihtiyacınıza en uygun tedavi planını önerecektir.

İyileşme süresi

20 yaş dişleri diğer dişlere göre daha farklı formdadır , bu nedenle çıkarıldıktan sonra dikişe ihtiyacınız olabilir. Çıkarılması ilk birkaç gün yüzde şişmeye veya ağız içinde  kanamaya neden olabilir, ancak hekiminizin önereceği ağrı kesiciler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olurr. Teninize direkt temas etmeyecek şekilde belli aralıklarla yapılan soğuk uygulama yüzdeki şişin inmesine yardımcı olacaktır

Çekim sonrası bakım

Çekimden sonraki ilk 24 saatte, yaraya basınç veya emme gibi uygulamalardan kaçınmak en doğrusudur. Ağzınızı çalkalamanız gerekiyorsa bunu nazik bir şekilde yapın.

Çorba veya patates püresi gibi çiğnemeyi en aza indiren yumuşak bir diyetle beslenme başlayabilir daha sert veya daha çiğ yiyeceklere dönme süresi 3-4 günü bulabilir.

Hasta Örnekleri