Kron ve Köprüler

Ana Sayfa / Kron ve Köprüler
Kron ve Köprüler

Kron ve köprü eksik veya hasarlı dişlere uygulanan sabit bir çözümlerdir. Bu restoratif uygulamada gülümsemenizi doğal durumuna döndürmek için protez cihazlar  kullanılır. Diş yapısı hasar gördüğünde veya kırıldığında kron kullanılır. Bir veya daha fazla diş eksik olduğunda köprü kullanılır.

Kron nedir?

Kron en basit olarak üretilmiş bir diş olarak düşünülebilir. Genellikle mevcut dişlerinize renk ve doku uyumlu olacak şekilde porselen veya seramikten yapılır. Bir kron,  daha fazla güç gerektiren arka dişler için altın alaşımlarından da yapılabilir. Genellikle metal bir kron, sağlamlık ve doğal bir görünüm vermek için dış tarafa bağlanmış porselenden yapılır.

Bir kron nasıl takılır?

Kronlar, mevcut bir diş hasar gördüğünde, kırıldığında veya zayıfladığında kullanılır. Diş düzleştirilip ve daha küçük bir boyuta yeniden şekillendirilir. Herhangi bir çürüme temizlenir ve kronu desteklemek için diş yapısı geri yüklenir. Kron, yeni şekillendirilmiş dişin üzerine bir kapak gibi oturur ve yerine oturtulur.

Köprü nedir?

Köprü, eksik dişlerin yerini alan protez bir cihazdır. Köprüler genellikle hem mukavemet hem de doğal bir görünüm elde etmek için metale kaynaşmış porselenden yapılır.

Bir köprü nasıl takılır?

Bir köprü iki kron arasına sıkıca tutturulmuş takma dişlerden oluşur. Boşluğun her iki yanındaki dişler bu kronlar için hazırlanır ve köprü yerine oturtulur. Bazı durumlarda, mevcut dişleri kullanmak yerine eksik dişleri değiştirmek için implantlar kullanmak mümkündür. Bir köprü yerine oturtulduktan sonra, tıpkı doğal dişler gibi görünür ve aynı şekilde işlev görür.

Bir kron veya köprü ne zaman gereklidir?

Kronlar ve köprüler bir dizi farklı diş problemini onarmak için kullanılır.
Bir kron aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:
• Diş kırık veya hasarlı ise,
• Çok fazla çürüme dişi zayıflattığında,
• Diş ciddi şekilde renk değiştirdiğinde,
• Diş şeklini kaybettiğinde,
• Bir diş köprüsünün bir dayanak noktasına ihtiyacı olduğunda kullanılır.

Eksik diş veya dişlerin yerine köprü kullanılır. Protezlerin dengesiz, rahatsız edici veya estetik olmadığı durumlarda da olası bir çözümdür.

Kron ve köprü bakımı

Kron veya köprü takıldıktan sonra, düzenli ve etkili bir şekilde ağız hijyenini korumak önemlidir. Günde iki veya üç kez dişinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Kronun etrafını diş ipiyle özenle temizlemek kron ve dişin birleştiği yerde çürümeyi önlemeye yardımcı olacaktır. Şekerleme ve şeker gibi yapışkan gıdalardan kaçının.

Köprünün altında temizlemek için küçük bir bükülmüş fırçaya benzeyen bir diş ipi geçirici kullanılabilir.

İster kron ister köprü olsun, en önemli şey kontrol ve temizlik için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmektir. Bu şekilde problemler erken tespit edilebilir, bu da acı verici hale gelmeden düzeltilmelerini sağlar.