
Bir çocuk iki yaşına girdiğinde ağız sağlığı değerlendirmesi için diş hekimine gitme zamanı gelmiş demektir. Diş hekimlerimiz çocukların korkuları olabileceğinin bilincinde olup, ziyareti rahat bir deneyim haline getirmek için elinden geleni yapar.
Çocuklarda diş gelişimi
Bebekler genelde ilk dişlerini 6.aydan itibaren çıkarırlar. Bebeğiniz diş çıkarmaya başladıktan sonra, 6 ayda bir 4 diş çıkaracaktır. Bu ilk dişler genel olarak süt dişleri olarak bilinir ve çocuğunuz 6 yaşından 12 yaşına gelene kadar bu dişlerin yerine kalıcı yetişkin dişleri çıkar.
İlk ziyaret
Çocuğunuz diş hekimi ile tanışır ve diş hekiminin konforlu ve yüksek teknolojili koltuğuna alışma fırsatı vardır. Bu muayene esas olarak sadece görsel bir inceleme içerir ve hekim çocuğun dişleri ve diş etlerinde olağandışı bir şey olmadığından emin olur. Diş hekimi ayrıca diş aynasını kullanarak çocuğun dişlerini sayar bu sıradaki eğlenceli oyunlarımız genellikle hastayı büyüler!
Diş hekiminiz hem çocuk hem de ebeveyn için bol miktarda gülmeye eşlik eden nazik, olumlu bir deneyim yaratmak için herhangi bir soruyu cevaplamak için zaman ayırıp keyifli bir ortam yaratır.
Diş hekiminiz sözlü bir muayenenin yanı sıra çocuğun büyümesini ve gelişimini değerlendirir ve diş çürümesi riskini belirler, ayrıca çocuğu ve ebeveynini fırçalama teknikleri ve dişlerde sağlıklı beslenmenin önemi konusunda eğitir.
Bir sonraki aşama nedir?
Çocuk dört ila altı yaş arasındayken, diş hekimi bir radyografi almaya karar verebilir. Günümüzde geleneksel radyografilerden çok daha düşük düzeyde radyasyon kullanan dijital radyografiler yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu da onları her yaş için daha güvenli bir seçenek haline getirmektedir. Diş hekimi çocuğun dişlerinin dışındaki her şeyi görebilse de, bir röntgen dişler arasında ve diş eti çizgisinin altında ne olduğunu ortaya çıkarır. Herhangi bir boşluğu tespit etmenin yanı sıra, diş etlerinin altındaki dişlerin sayısını, konumunu ve boyutunu da gösterir. Herhangi bir kalabalık varsa, bu gelecekteki olası ortodontik tedavilerin erken bir işaretidir.
Çocuklar dişlerini nasıl sağlıklı tutabilirler?
İlk günlerde uygulamalı yardım ile çocuğunuzun dişlerini gelişim gösterebilir. Yedi veya sekiz yaşına gelene kadar çocuğun fırçalama ve diş ipi kullanması konusunda ,doğru tekniği uygulamak için bir ebeveynin yardımına ihtiyacı var .
Diş fırçasını diş eti çizgisine doğru 45 derecelik açıyla tutarken çocuğunuza küçük, dairesel bir hareketle nasıl fırçalayacağını öğretin. Çocuklar eğlenceli rutinleri severler, bu nedenle diş temizliğinin her gün aynı saatte yapılmasını sağlayın – örneğin kahvaltıdan sonra ve yatmadan hemen önce.
Çocuğunuzun süt tükettikten sonra başta meyve ve sebzeler olmak üzere çeşitli besleyici gıdalar ve su içtiğinden emin olun. Şekerli veya çok işlenmiş gıdalardan ve meyve suyu veya gazlı soda gibi şekerli içeceklerden kaçının.