
Çürüyen ya da zarar gören dişlere yeniden düzgün bir görünüm kazandırmak ve aynı zamanda fonksiyonunu kaybetmesini engellemek amacıyla çürümüş diş yapısı çıkarılır ve dişi orijinal şekline ve işlevine geri döndürmek için dolgu maddeleri kullanılır.
Dolgu nedir?
Bir diş çürümeye başladıktan sonra,çürüme ilerledikçe dişteki zarar artarak devam eder ve diş hekimi tarafından tedavi edilene kadar daha acı verir. Yapılacak dolgu, çürümenin neden olduğu hasarı onarır ve bakterilerin dişe girmesini önler. Dolgular bir dizi farklı malzemeden yapılabilir ve ağızdaki herhangi bir dişi onarmak için kullanılabilir.
Dolgu çeşitleri
Kompozit dolgular , reçineden yapılmış popüler ve doğal görünümlü bir çözümdür. Kompozit reçine yumuşaktır böylece boşluğa uyacak şekilde şekillendirilebilir. Daha sonra kompozit üzerinde sertleştirmek için mavi bir ışık kullanılır. Nihai sonuç çok dayanıklıdır ve doğal dişlere uyacak şekilde renklendirilmiştir.
Amalgam dolgu hem aşınmaya karşı dayanıklılık özelliği göstermesi hem de daha ekonomik olması nedeniyle tercih edilen bir dolgu türü. Ancak koyu renkli olması nedeniyle özellikle ön dişlerde kozmetik açıdan kullanımı pek tercih edilmiyor. Bu nedenle ön dişlerdeki çürükler için daha farklı dolgu malzemeleri tercih edilebilir. Arka bölgelerde kalan ve özellikle çiğneme fonksiyonunda sık kullanılan dişler için amalgam dolgunun ideal bir seçenek olarak kullanılıyor
Altın dolgular uzun ömürlü ve dayanıklı bir alternatiftir, ancak günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Altın dolgunun maliyeti genellikle gümüş bir amalgamdan daha yüksektir ve renk doğal dişlerle eşleşmez.
Porselen daha doğal görünüme sahip olup diş yapısını korur ve zayıflamış dişi güçlendirir.bu dolgular dişteki madde kaybına göre özel olarak hazırlanır ve dişin eksik kısmına yapıştırılır. Bu porselenler estetik açıdan dişe çok uyumludur ve çiğneme kuvvetlerine çok dayanıklı ve çok uzun ömürlüdürler.
Süreç
Diş hekiminiz, dişi ve çürük çevresindeki alanı uyuşturarak işleme başlar ve daha sonra çürüğü hava aşındırma ünitesi veya lazerle çıkararak devam eder. Amaç mümkün olduğunca sağlam doğal diş yapısını korumaktır. Daha sonra boşluk olan kısım, bir dolgu malzemesi yerleştirilmeden önce dezenfekte edilip ve kurutulur. Dolgu malzemesi sertleştikten sonra, diş hekiminiz onu doğal bir diş gibi görünecek ve hissedecek şekilde şekillendirecektir.
Dolgu yeni yerleştirildiğinde, anestezinin etkisi geçene kadar yemek yememeniz veya içmemeniz önerilir. Bu bir ila üç saat sürebilir. İşlemden birkaç gün sonra sıcak ve soğuk içeceklere duyarlılık ortaya çıkabilir.