
İyi bir ağız hijyeni, diş çürüğü, dişeti hastalığı ve hatta diş erozyonu gibi bir dizi diş probleminin önlenmesine yardımcı olur. Sabah ve gece dişlerinizi fırçalamak harika bir başlangıç olurken, daha etkili olabilmek için biraz daha dikkat gerekir. İşte inci beyazı dişlerinizi en iyi durumda tutmanıza yardımcı olacak bazı kolay ağız hijyeni ipuçları:
Doğru fırçalama tekniği
Hepimizin bildiği gibi, dişlerinizi sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce günde en az iki kez fırçalamak önemlidir. Tüm alanların temizlendiğinden emin olmak için dişlerinizi–ve özellikle her dişin iç, dış ve ısırma yüzeyleri en az 2 dakika fırçalayın. Önemli nokta diş fırçasının kıllarını, plağın oluşmaya başladığı yer olduğu için dişin üstünden ziyade doğrudan diş eti çizgisine hedeflemektir. Diş fırçasını, diş etlerinden mümkün olduğunca fazla plak temizleyecek dairesel bir hareketle yavaşça hareket ettirin.
Diş fırçası ve diş macunu seçimi
Manuel veya elektrikli diş fırçası arasında seçim yapmak söz konusu olduğunda, bu kişiye bağlı bir seçimdir – doğru kullanıldıklarında plak ve kalıntıları çıkarmada eşit derecede etkilidirler. Her iki tipin de uygun koşulda tutulması önemli. Zamanla, kıllar yıpranır ve aşınır, bu nedenle diş fırçasını veya diş başlığını üç ayda bir değiştirmeyi unutmayın.
Manuel diş fırçası seçerken, arka dişlere daha iyi erişmek için küçük bir kafaya sahip olduğundan emin olun. Yumuşak kıllar diş etlerinize daha nazik dokunuşlarda bulunur .
Şarj edilebilir elektrikli diş fırçası her yaşa hitap eder ve küçük çocuklar için büyük bir avantaj. Çocuklar parlak renklerden etkilenip ve oyun gibi düşünürken diş başlığı işini etkili bir şekilde yapar.
Florürlenmiş bir diş macunu seçmek de önemlidir. Florür, diş minesinin sertleşmesine yardımcı olarak çürüme riskinizi azaltır. Altı yaşından küçük çocuklar için düşük florür içeren macunlar seçin, 3 yaşın altında olduklarında yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde macun kullanın yaşı büyüdükçe miktarı bezelye tanesine kadar çıkarabilirsiniz.
Dişler arasında temizlik
Dişleriniz arasındaki plağın çıkarılması için fırçalamadan sonra günde en az bir kez düzenli diş ipi uygulaması gerekir. Yavaş, nazik bir kesme hareketi kullanarak dişleriniz arasında diş ipi kullandığınızda farkı hissedeceksiniz.
Dişleriniz arasında nasıl temizlik yapacağınızdan emin değilseniz ya da sizin için en iyi seçeneğin hangisi olduğuna karar vermek konusunda yardım almak istiyorsanız, diş hekiminizden tavsiye alın.
Doğru diyet
Yediğiniz ve içtiğiniz şekerli yiyecek ve gazlı içeceklerin miktarını azaltmaya veya tamamen bırakmaya çalışın.Bu gıdaların kalıntıları ağzınızda aside dönüşür ve diş minesindeki mineralleri çözerek çürümeye neden olabilir. Asidik yiyecek ve içecekler diş erozyonuna neden olarak diş hassasiyeti, renk değişikliği ve zamanla çatlaklara neden olabilir.
Asitlerin dişlerle temasını sınırlamak için sağlıklı, dengeli bir diyet yapın
Vücudunuzun ağzınızdaki bakterilerle savaşmasına yardımcı olmanın bir başka yolu, tükürük üretimini teşvik eden yiyecekler eklemektir. Buna limon, kiraz ve kızılcık gibi ekşi veya ekşi yiyecekler örnek verilebilir.
Sağlıklı dişler için ;
• Her yemekten sonra, mikropları öldürmeye yardımcı olmak için ağzınızı ağız gargarası ile veya gıda kalıntılarını temizlemek için en azından su ile durulayın.
• Bir başka önemi nokta bakterilerle dolu ve ağız kokusuna neden olabilecek plakları çıkardığı için dilinizi temizlemektir
• Dişlerinizi sadece çiğnemek için kullanın.
• Diş hekiminizin önerdiği sıklıkta düzenli olarak muayene için ve diş ağrısı veya diş eti kanaması gibi sorunları fark ettiğinizde diş hekiminizi ziyaret edin; .
• Sağlıklı diş etlerine sahip olmak, iyi ağız sağlığı için olmazsa olmazdır. Çoğu insan dişlerini düzenli olarak fırçalarken, diş ipi kullanımı bu kadar yaygın değildir. Bu ihmal edilen durum aslında çok önemlidir çünkü diş ipi dişeti hastalıklarını önlemenin ve dişler arasında çürümeyi önlemenin en etkili yoludur ve gülümsemenizin iyi görünmesine yardımcı olur.
Dişeti hastalığı sebepleri
Dişeti hastalığına ,dişlerinizdeki ve diş etlerinin altındaki plaklar neden olur. Ağzımızdaki bakteriler tükürük ve yiyecek parçacıkları ile birleştiğinde özellikle diş eti çizgisi etrafında yapışan bir plak oluşur. Bu plak çıkarılmazsa, diş etlerinin kızarmasına ve şişmesine neden olur bu süreç ilerlerse muhtemelen diş çürümesine ve diş etlerinde daha fazla tahrişe neden olur.
Dişlerinizi uygun bir diş fırçası ile temizlemek, diş yüzeyindeki plakları kaldırır ancak diş fırçasının kaçıracağı çok sayıda köşe ve çatlak mevcut olduğu için diş ipi dişler arasındaki bu ulaşılması zor bölgelere ulaşır ve diş eti hattı boyunca plak birikimini ortadan kaldırır. Bu nedenle diş ipi diş eti sağlığının korunmasında çok önemlidir.
Diş etlerinizi sağlıklı tutmak sadece gülümsemenizin iyi görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınızı da geliştirebilir. Dişeti hastalığı, kalp hastalığı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.
Diş eti iltihabı dişeti hastalığının erken bir aşamasıdır. Diş eti kızarıklığı, şişmesi ve tahrişi ile karakterizedir. Diş eti iltihabının yaygın belirtilerinden biri fırçalamadan sonra dişeti kanamasıdır.
Dişeti hastalıkları için tedaviler
Diş eti iltihabı oldukça basit bir şekilde tedavi edilebilir. Başlangıç olarak en iyi yöntem, diş hekiminiz tarafından yapılan profesyonel temizliktir. Bunu düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı da dahil olmak üzere gelişmiş ağız hijyeni alışkanlıklarıyla devam ettirin. Sağlıklı bir diyet de tekrarlama olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Dişeti hastalığını nasıl önleyebilirim?
Diş eti hastalığını önlemek oldukça basittir – dişlerinizi günde iki kez temizleyin ve her gün diş ipi kullanın. Dişleri her seferinde seferde iki ila üç dakika fırçalayın ve diş fırçasının başının diş eti çizgisi boyunca diş etine doğru hareket etmesini sağlayın, böylece kıllar diş etlerinin altına doğru ilerler. İşlemin son adımı olarak bir gargara kullanmayı ihmal etmeyin.
Ayrıca dişeti hastalığını önlemeye yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Sigara içmeyin, alkol tüketimini kısıtlayın, minimum şekerle sağlıklı bir diyet seçin ve günlük egzersiz yapın.