Dental İmplant

Ana Sayfa / Dental İmplant
Dental İmplant

Diş implantı, eksik bir dişin kökünün yerini doldurmak için çene kemiğine yerleştirilen küçük bir titanyum vidadır. İyileşme süreci sırasında, kemik implantın etrafında çene kemiğine kaynaşarak büyür. İyileşme tamamlandığında, implant yeni bir taç için sağlam bir temel sağlar.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

• Dental implantlar kemik kaybını önlemeye yardımcı olur. Çene kemiğinizin amacı dişlerinizi ve yüz hatlarınızı desteklemektir. Dişleriniz ve özellikle de kökler çene kemiğinizin yapısını korur. Bir dişi veya birden fazla dişi kaybettiğinizde, kemik erimeye başlar. Diş kökünün bir diş implantı ile değiştirilmesi kemik kaybını önler.
• Diş implantları artık tek bir eksik dişin yerini almak için standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
• Dental implantlar, 3 üniteli bir köprü hazırlığında eksik dişin bitişik dişleri, geri dönüşü olmayan bir şekilde değiştirildiğinden, bir köprüden daha konservatif bir tedavi seçeneğidir. Bir köprü, eksik dişin her iki tarafındaki iki sağlıklı dişin aşağıya inmesini gerektirir, böylece bir köprü için çapa (direk) görevi görebilir.
• Dental implantlar diğer yerine koyma seçeneklerinden daha uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, çalışmalar, tipik diş destekli köprünün 7-10 yıl sürdüğünü ve zamanla köprünün değiştirilmiş dişlerinin (çapalarının) başarısız olabileceğini ve çıkarılması gerektiğini göstermektedir.
• Dental implantlar çürümez veya kök kanallara ihtiyaç duymaz.
• Diş implantları bir kişinin rahatlığını, görünümünü, konuşmasını ve yiyecekleri çiğneme ve tatma yeteneğini geliştirir.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir

İmplantlar için uygun bir aday mıyım?

Bir diş implantı takmanın tek şartı sağlıklı olmanız, sağlıklı bir çene kemiğine sahip olmanız ve dişeti hastalığınızın olmamasıdır. Dental implantların başarı oranı çok yüksektir.

Prosedürün başarısını etkileyebilecek bir faktör, diş eti hastalığı veya diş çürümesinin varlığıdır. İmplantları düşünmeden önce bunların tamamen tedavi edilmesi gerekir. Tedaviden önce ve ideal olarak implantlar takıldıktan sonra sigara içmenin durdurulması gerekir. Sigara içmek iyileşme kapasitesini azaltır ve implantın entegrasyon noktasında komplikasyonlara neden olabilir.

Nasıl Uygulanır?

Öncelikle hastanın ağız içi muayenesi yapılır ve panaromik röntgeni çekilir. Kemik yapısı ve ağız içi sağlığı uygun olan hastaya tedavi planlanır.

İmplantlar lokal anestezi altında yerleştirilir,.Lokal anestezi sonrası implant uygulanacak bölgede diş eti hassas bir şekilde kaldırılıp kemiğe ulaşılır.Frez dediğimiz aletlerle kemikte implanata uygun boy ve çapta alan oluşturulur ve o alana implant uygulanır. Eğer hastanın kemik yapısı ve ağız sağlığı uygun ise hemen implant yüklemesi yapılır değilse kemik yapısının oturması amaçlı diş eti kapatılır. Bu işlem esnasında ağrı duyulmaz. İşlem sonrasında, ağrı kesici ve buz uygulanır. İşlem sonrasında da ağrı duyulmaz, ancak 2-3 gün boyunca hafif şişlik görülebilir. Şişlik oluşmaması için Buz uygulaması için önemlidir. Bölgeye 10 dakika tutup 10 dakika çekerek uygulanır. Sürekli buz uygulanırsa buz yanığı oluşabilir ve tavsiye edilmez.1 gün boyunca sert bir şekilde tükürmeyin, gargara yapmayın.Anestezi etkisi geçene kadar gıda tüketmeyin.Fırçalama yapmak için çok yumuşak uçlu fırçalardan tercih edin. İlk 10 saat fırçalamayın.Kendinden rezorbe olan dikişlerden uygulanmamışsa 7-10 gün sonra dikişlerinizi aldırın.

Beklenmesi planlanan olgularda amaç implantın çene kemiği ile kaynaması ve yüzeyinin kemik dokusu ile dolmasıdır.

Dental İmplantlar Nasıl Uygulanır

İşlemin süresi ne kadardır ?

İşlem süresi planlanan implant sayısına, uygulanacak bölgedeki kemik yoğunluğuna ve hastanın ağız açıklığına göre değişmektedir. Komplike olmayan,ileri cerrahi geterektirmeyen tek üye implant işlemi ortalama 20 dakika sürmektedir .

İmplant Neden ve Hangi Durumlarda Yapılır?

İmplant yaparken amacımız eksik olan diş veya dişlerin boşluğunun doldurulmasıdır. İmplantın kemik içine uygun açı ve konumda yerleştirilmesi çok önemlidir. Uygun açıyla yerleştirilemeyen implantlar yeterli konforu sağlayamayacaktır. Bu tarz durumların oluşmasını engellemek için kemğin durumu göz önüne alınarak yapılacaklar ön görülerek gerekirse kemik tozları veya blok kemik grefleri ile ileri cerrahi tekniklerle uygulanmaları ile daha sağlıklı sonuca ulaşılacaktır.

Diş eksiklikleri üst ve alt çene arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasının en büyük nedenidir. Komşu dişler boşluk olan bölgeye devrilip çene ilişkisini bozabilir.

Eksik diş sayısına bağlı olarak dişlerin temel fonksiyonu olan çiğneme ve besin öğütme bozulabilir. Estetik ve fonksiyonel birçok probleme neden olmadan bu alanların tedavisi gereklidir.

Örneğin sol taraf alt ve üst azı dişleri eksik olan kişiler; sürekli sağ tarafı kullanır. Bu fonksiyonel bir problemdir. Sağ tarafa aşırı kuvvet gelmesi, eklem pozisyonunun zorlanması, eksiklik olan bölgede kemik kaybı en basit öngörülebilir sonuçlardır. Tek taraflı eksikliklerde bölgeye köprü yapılamaz çözüm için tek seçenek implanttır.

Tam dişsiz hastalarda hastanın kemik yapısı ve beklentisine göre implantlar ile tamamen sabit dişler üretilebildiği gibi implant destekli yarı hareketli protezler de yapılabilir.

İmplant Neden ve Hangi Durumlarda Yapılır

Kimlere İmplant Yapılmaz?

• Diyabet,hipertansiyon hastalarında, immunsupresif ilaç kullanan, bifosfonat, kortikosteroid kullanan kişilerde; kontrol altından bulundukları doktor ile iletişime geçilerek, konsültasyon yapılarak implant uygulanabilir.
• Baş ve boyun bölgesinden radyoterapi almış kişilerde osteoradyonekroz riski olabilir.
• Kemik gelişimi tamamlanmamış kişilerde uygulanmaz.
• Ağız bakım ve hijyenini uygun olmayan, ciddi diş eti problemleri ve enfeksiyon kaynağı olanlar hastalarda uygulanmaz.
• Aşırı sigara kullanımı olan kişilerde implant başarısı olumsuz etkileneceği için uygulanmaz.

Hasta Örnekleri