Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan dişin kökünde ve ağızda gözüken kısmında bulunan damar ve sinir dokusunun temizlenmesi ile oluşturulan boşluğun biouyumlu materyaller ile sızdırmaz şekilde doldurulmasıdır. Tedavinin amacı dişi onarmak ve kurtarmaktır .
Kanal Tedavisi Nedir?
Diş, dıştan içe doğru; mine, dentin ve pulpa olmak üzere 3 ana katmandan oluşur. Dişin merkezindeki doğal boşluğa da kök kanalı denir. Pulpa kök kanalı içindeki yumuşak dokuya verilen addır. Bu doku, dişi besleyen damarları ve sinirler açısından zengindir.
Eskiden pulpa tabakasına uzanan bir enflamasyonda diş kurtarılamaz hale gelip çekilmekteydi. Günümüzdeki ise dişin pulpa tabakasının temizlenip tekrar doldurulmasıyla dişi onarıp korumak mümkün olmaktadır. Sinirlerin alınmasıyla diş temel işlevini kaybetmez çünkü diş sinirleri yetişkinde sıcak ,soğuk hissi gibi duyusal işlevi sağlar.
Bir dişin sinir dokusu çürüme,travma gibi sebeplerle zarar gördüğünde vücut hasarlanmış siniri yabancı doku olarak değerlendirip iltihap oluşturur.Pulpa dokusunun kendini iyileştirme sınırını aşan,canlılığını yitirmeye başladığı durumlarda iltihap temizlenip sinir kanalı doku uyumlu materyallerle doldurularak diş onarılır ve korunur. Amaç dişi koruyup dişi çekmekten kaçınmaktır.
• Darbe sonucunda dişlerde oluşan kuron/kök kırıkları
• Derin çürükler, daha önceden yapılmış olan dolgular veya kaplamalar altında tekrar eden çürükler,
• Dişlere dolgu veya kuron yapılması sonrasında hastanın şikayetlerinin geçmemesi,
• Hastanın diş gıcırdatma veya çiğneme alışkanlıkları gibi fonksiyon dışı hareketlerin neden olduğu pulpa hasarı
• İlerlemiş dişeti hastalıkları veya dişeti operasyonları sonrasında pulpa hasarı,
• Pulpanın canlılığını kaybettiğinin belirlenmesi nedeniyle kanal tedavisi yapılması gerekebilir.
Bu şikayetler dişte kendiliğinden görülen ağrı, ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrı,dişte hassasiyet, dişte sıcak soğuk teması sonrası uzun süre devam eden ağrı,dişte renk değişikliği gibi şikayetlere sebep olabilir . Bununla birlikte, canlılığını kaybeden dişler herhangi bir şikayete neden olmayabilir. Bu durum, kanal tedavisi ihtiyacı yok olarak algılanmamalıdır.
Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Diş ve çevre dokuları bölgesel anestezi ile uyuşturulur daha sonra kök kanallarına giriş için endodontik kavite hazırlanır,kök kanalında çalışma uzunluğu tespit edilip boşluk yeniden şekillendirilir ,temizlenir ve dezenfekte edilir .Daha sonra boşluk uygun materyallerle doldurulur.
İşlem ortalama 2-3 seans sürebilir ve işlem sırasında en az iki kez görüntüleme yapılır.
Kanal Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
• Kanal tedavisi ağrısız bir işlemdir. İşlem ağrının giderilmesi için uygulanır. İşlem yapılırken diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur.
• Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisi genelde tek seans sürer. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
• Hastanın genel bir sağlık problemi olmadığı durumlarda, kanal tedavisi yapılmadan önce hastanın antibiyotik kullanmasına gerek yoktur.
• Kanal tedavisi yapılan bir dişte tedaviden sonra soğuk-sıcak gibi uyaranlara karşı dişte hassasiyet olmaz. Ancak tedaviyi takip eden ilk birkaç günde hafif ağrı hissedilmesi normaldir.
Kanal Tedavisi İyileşme Süreci
Kanal tedavisi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin.
Dişlere dolgu yapıldıysa sert yiyecekler yemekten kaçının.
Yapılan uygulamanın ardından hafif bir şekilde ağrı olması olağan ve normaldir.